RSS

DOA BELAJAR, N KATA2 HIKMAH (boleh copy paste n print ^^ )


Bismillāhirramānirraīm|بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

"Ya Tuhanku, tambahkanlah untukku ilmu dan berikanlah pula kefahaman yang baik. "


STOP SAYING  " I WISH"  START SAYING " I WILL"




"Barangsiapa menempuh jalan untuk MENUNTUT ILMU, maka Allah akan memudahkan
baginya JALAN MENUJU SURGA" (HR.Muslim).




NOTHING BEAUTIFUL IS CREATED WITHOUT STRUGGLE, ALWAYS REMEMBER  THAT A DIAMOND IS CREATED BY HEAT AND PRESSURE
 AND PURE GOLD IS MADE BY HEATING.




"Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah kepadaku pada waktu aku memerlukannya dan janganlah Engkau jadikan aku lupa padanya, wahai Tuhan semesta alam. "


USAHA +  DOA + TAWAKAL  =  KEJAYAAN

{azkiya}












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Berkumpul ramai2 mmg BEST! n TAK NAK ROKOK

Assalamualaikum


Entry ni bukan jamuan saya

Cuma menyatakan kerinduan pada budak2 kolej FFAR ;'( geng2 saya yg tlh berpecah..sume sbb kolej tu kecik sgt!!! tu lah sape suruh malas kumpul merit padan muka kena bayar sewa rumah lg, yuran uni lg T_T *sighhh

Wah bestnya harini mereka buat HARI PIZZA SEDUNIA~ lol 
Kalau nak p K1 boleh je..Tapi org tak ajak..hehehe (no offence)
Kalau nak tengok tv ramai2 kenangan tgok ADAMAYA je lah T_T
Huaaaa.......aku rindu GENG aku !


Majlis sakan diorang. he he he 

Advantages Plazarah :
Rumah besar, baru, bersih, nak keluar mana2 bebas je, menyebabkan malas (sbb macam duk rumah), 

Diasadvantages Plazarah :
sume org buat hal sdrik (maklumlah aku ni org kg msti nak jaga tepi kain org) heheheee, rumah sebelah dah jiran ntah org mane tah, tak boleh merayap bilik kawan2 ! sbb naik lift pon guna flash card (for safety just lift je boleh guna sbb tangga 24/7 tutup)BOSAN!!!, mahal, aku duduk dgn budak2 yg slalu balik rumah T_T rumah mrk dekat...tsskkkk

Tetapi aku ttp bersyukur, jgn risau, i will search my happiness ever after...hahaha
Bestnye law duduk kampus induk ~ sebab aku punya kampus kecil cinonet. Sume facilities kurang ...



Next, ni nak mintak tolong sape2 yg smoking to reduce..nt lame2 boleh lah berusaha untuk berhenti smoking ^^, mmg susah aku tahu, haritu lecture toxicology punyalah bercerita macam tgah dgar motivasi TAK NAK ROKOK. hehehee dalam rokok sume benda yg sebabkan cancer ade. it is called carcinogens liked nicotine, caffeine, arsenic, benzene, n bla, bla, bla... People who are said they not die even have been smoked for 40 years because they has the physical adaptation. Daah biasa dgn asap rokok. Sebab tu pasive smoker yang teruk macam ala2 culture shock bila asap masuk dalam badan.
Puntung rokok tu kalau dikumpul banyak2 and dilute it make it like one cup of puntung rokok. (Boleh lah try resepi ni, resepi nak buat dadah pon ade) he he hee Then, boleh guna untuk bunuh pesticides. ha ha ade jugak advantage kan recycle lah balik puntung rokok guna untuk bunuh lipas ke tikus ke yang byk kat rumah tu .. he he he
Saja berkongsi, kalau dah tahu saja mengingatkan ;')


Sorry lah ye, mmg tak suka nak cerewet2 ni..saje nak membebel ptg ni... B)

Lagi satu saya mmg suka guna bahasa lintang pukang maaflah yek kalau tak boleh baca :P 




*HUMAN ARE CONSISTENTLY INCONSISTENT

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kesukaan


Assalamualaikum

Sem baru bermula, semangat haruslah kental bak page and background yang putih dan luhur ni. hehee

Haruslah kurangkan kegedikkan, kemanjaan, dan ditukar macam go go power rangers to brave and determination yg tinggi sebab sudah sem 6 !



Chaaa~ saje tunjuk lagik. suke mmglah tunjuk byk kali ^^


Rainbow muffin ;D
Next time teringin nak buat triffle. hmmm

Want to try knitting and crochet jugak ;'( Dulu mama cerita masa muda dye buat sume crochet yg ada kat rumah tu ... tskkk I mana ade masa... *Thinking how my mum manage to finished it..hmmm


And bestnye kalau dapat buat satu macam ni untuk dak baby ;D

Nomu nomu nomu nomu kawai desu ne ;)

Di rumah macam ni..tapi nampak masa raya je larh. :B

Knitting seems need more tenderness and patient. Dari dulu mama dah suggest tapi berat tangan nak bergerak. Haiyoohh..she want me to attend baking class and sewing class pon nak jugak~ Berangan.

Sekarang dah geng knitting and crochet dgn Cekgu Rosma..hehehe Dia yg ajak saya join. Kalau ade kawan semakin bersemangatlah saya. Tapi... maybe not for this sem. Insyallah ade masa ada cuti kita try ;)



*Boleh bagi saya senyuman ? ;')

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Doa buat Atuk dan nenek ;)


Assalamualaikum


Sejujurnya aku rindu sgt pada atuk dan nenek belah ibuku

Waktu kecil.. di kg ibulah tempat permainanku bersama saudara2ku

Tapi Tuhan lebih sygkan nenek..alhamdulillah aku smpat bermain2 bersama nenekku, bukan aku takda nenek lg tapi tinggal belah ayah lah

Masih segar di ingatanku 

Embah (panggilan nenekku) buatkan aku gelang manik putih, cantik sgt, muat3 pergelangan tanganku waktu itu

Malam ni malam pertama mama ajak kami sekeluarga membaca tahlil arwah

Mmg setiap malam khamis mama ringan tulang membacakan yasin dan tahlil arwah buat datuk n nenek ku iaitu ayah dan mak mama. 

Selalu mama dan aku shj yang menyertainya walau kdg2 agak keberatan aku rajinkan juga hati ini

Mungkin sudah sampai masa mama mengajar anak2 lelaki mereka mendoakan insan kesayangan yg sudah tiada

Mudah-mudahan ianya menjadi ingatan buat saya, adik2 dan sesiapa yg membaca juga

Aku sungguh bersyukur

Alhamdulillah


-azkiya-

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

monolog seorang Rx

Result..ape nak kata ye..
 kenapa aku sensitip sgt bila mrk2 mengulas result masing2 di fb.
Alhamdulillah aku berjaya lulus..Lulus?
 adakah itu shj yg mnjadi impian ku?
Belajar terima n hargai segala usaha ku
But still
Will it goes on on sem 6? 
Of all i want to say is do my luck finished? 
Pujuklah hatimu dgn beribu kata
Senyumlah dgn pnuh lara
Bersyukurlah dgn rezeki yg ada
Tapi perlu ke untuk ku perbaiki semula?
Berjaga setengah malam memikirkanya
Aku takut
Yang dikejar tak dapat, Yang dikendong berciciran 
Kak ain..
Thanx 4 being my advisor
Kak Abid..
terima kasih atas segala budi nota dan nasihatmu
You are in pharmacist degree farhana!
Syukurlah.
Bangunlah dengan penuh semangat!

 Aku rindu Sakti.. 
Aku rindu Uitm..


Adakah sudah terlambat?

Apsal pulak post pasal result tetibe nak feeling heartbreak pulak~ he he he :D



I'm trying my best

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Untuk diri ini

Ya Tuhan...


Beri aku keberanian..

Kuatkanlah..

Lindungilah..

Yakinkanlah..

Permudahkanlah..

Aku ini insan biasa..

Yg punya byk kekurangan..

Yg juga punya byk impian..

Umpama sejuta bintang di langit..


Azkiya-

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bermain bersama adik ;D

Assalamualaikum ;) 

Tak jawab dosa ~ Waalaikumusalam.. *in case tade sape yg membaca kenalah jawab salam sendirik.hihi 

Hari ni kan.. kita main tangkap kupu-kupu dan dapat gak rama-rama dengan zikri ! yeay~ *mcm budak kecik ea? janji saya epi :P 

Sebenarnya mula-mula tak dapat tangkap satu pon, zikri bising lompat2  sambil pegang jaring penangkap tu. Habis sume kupu2 lari.

Nasib Yan penyelamat :D ingat tanak join kitorunk.hehe Aku panggil yan adik, yan pulak panggil Zikri adik. Macam lawak je bile dgr. Mama tak ajar pulak anak2 dye panggil ganti nama mcm angah ker, uda ke acik ker.. Cuma aku je dipanggil along ;D

Lastly, yan dapat 2 kupu2 1 rama2. Rama2 saiz die besar sikit kupu2 kecik comei je. Mula2 ingatkan takder~ Tapi bila cari punya cari , rupa-rupanya rumah aku ni ape yang takde? Sume ade. Rumah kampung. hihi Zikri kata mana kelas tangkap kupu2, nak tangkap burung guna penangkap kupu2 tu? haha habis sume terbang. Tengok2 yang dikejar kupu2 jugak.kekeke

Nasib baik ade yan, dapat la 5 ekor kan2 :) Dapat tangkap pepatung tapi awal2 da lepaskan sebab bunyi die terbang, bising je. Lepas puas tangkap lepaskan balik 5 ekor tu kecian kupu2 tu nanges. Nak bagi makan pe law tak mati nt~ Dulu masa kecik2 siap main helikopter lagi ! dengan abg patung2 tu.kekeke Masa berlalu manusia pun berubah..

Diakhiri dengan bermain badminton tiga kepala. Aku dgn Zikri, Yan sorunk2 la :P Saya dgn Zikri terkocoh kacah lari nak dapatkan bola.Yan rilek2 je. hehe Pompuan dgn budak kecik ni mmg bising je tawu.

Pastu ayah balik kerja kutip belimbing buat jus! sedap~ Ditambah dgn dinner ikan bakar . Licin pinggan ^^ Ikan bakar masuk oven tue..canggih mak i u B-)



Can't u imagine? Org2 yg suka berfikir mesti rupa gini ;P

Picture masa jalan2 kat Melaka :)
Farhana n Farhan ;) *sebab mama mesti nak anak dye gembira kan2 :D

Dah macam same saiz je budak berdua kat blkg tu dgn lembu XD 

Lastly tak letak pic ni kat FB die sebab kene ejek org buta..heheee

The only flower :P

Farhana, Ijat, Farhan, Ilyas, Zikri ;)

Oppsss, mama soo sorry sebab gamba tbalik :) uplod mcm btol dah td ^^

Kakak sayang Zikri <3

Saya dah doploh satu okay ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kebun bunga ? hehehee

Time to berangan~ i know ade satu kebun bunga kat netherlands macam ni kan2.. nanti nak p hanimun kat sini lalink ? bhahaha
Kite lari2 mcm cite hindustan, waaahh~ how sweet~ hik3
berangan mmg best XD

Am not like the last pic eh :P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mengembirakan hati (':

Assalamualaikum

Nampaknya blog ni dapat half background je la..hyep ! hari ni bosan sgt ;'(
Pagi2 lagi dah sedih sebab si penakot ni baru je keluarkan kereta dari parking dah menggelabah dup dap dup dap je dalam hati lalu melupakan sume step. Lepas tu terpaksa suruh yan drive.wuwwuwu bila lah aku nak berani ney~
Niat saya praktikal nanti nak drive sbb dah cari tmpt LI di BP, jalan ke muar pun tak sibuk sgt. Mudah-mudahan diberi keberanian.aminn... 

Lepas tu cari bahan nak buat spagetti, pilih2 dengan adik so, kita try Campbells-Prego Mushroom Spaghetti Sos. Ala ni pun nak tulis kat blog ke? suka hati saya la kan2 :P 

She is ana, and awak mestilah kenal kita yg mana satu kan :P ececee ntah ape2 bahasa kau. She become my sifu to cook the spagetti at the uni ^^

Now this is the one that i made. Sos dye lain sikit lah dah tumis bagi sedap rasa :') Skill tasting pun mama kata makin sedap :P 
Okei, lepas ni boleh call lalink balik makan kat rumah~ lalala lalink nanti jgn lupa beli bunga sekali yep~ hehehee
 
Oh lupa nak cerita ijat pon dah kerja construction buat siling? ntah nak cerita pun tak reti. Cakap nak poyo je projek2, ade 18 projek lah. Bweekk Itulah kerja adik aku yg ketiga nih sementara menunggu result SPM baiklah dia belajar buat rumah ni nanti mana tahu bole jadi kontraktor B-)

Yan pulak asek main game je cuti sem ni. Nak bercerita pon dia tanak layan. Takpew2, aku cakap sorunk2..haishh..



*lalink saya Yong Hwa ..fuyyoo encem ;) heee

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

;'(

Hye guys n girls.
 huaa3 help me~

i'm trying to get new vintage background
but when i did it
mesti tak cukup full whole blog
mcm di header tu takde vintage background pon~
anyone baik hati, tolong saya ~

huaaa3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS