RSS

judge

Probably only realized it now

we become more judgement as we grow adult
as we become to think what good and bad
what we can take and throw
learned from the scene
take beneficial perception
As we see... we learned..

That's back to a words
Kanak-kanak belajar dari apa yang mereka lihat
Same goes here as we are becoming "adults" we should learn how they be
Thanks to those encouraging people around me :)


*generally i'm a passive type (hmm think so) :P
tapi takkan lah nak kena minum nescafe to be active? i hate those nescafe and coffee..





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jalan




Eventhough the heart seems so afraid and anxiously thinking about what would happen
Anyhow u have to be brave

Like a mum who afraid when a snake sneak in her house
She has no choice, but to be brave
So that her child won't afraid


{azkiya}

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Schoolmates

Salam.. hi readers.. hihii 

Yesterday, after lab.. nak dijadikan cerita, teringat Ainul Basyirah said to meet Alisa at end of this week (1Dis).. Then, terus mesej Ainul cecepat memandangkan Ainul diam seribu bahasa tanpa bertanyakan khabar aku whether nak pergi sekali atau tidak. *hampeh tul awek sorang tu.. hehe 
Lepas itu, terus dapat information mengatakan dah nak bertolak. eceh macam apa je padahal naik ktm je pun.. The public is so crowded, maklumlah manusia mahu balik ke tempat perlindungan masing-masing setelah seharian mencari rezeki. ^^

Then, quickly pick up all things and cloths to overnight at UPM fuh3.. jarang-jarang saya buat begini. 
Actually, Alisa ambil baju graduation dia di Shah Alam dan mahu berjumpa kami serta mengajak kami menyaksikan bola bersama malangnya kami-kami tak dapat menunaikan hajat tersebut...Saya tak layan sangat bola tapi kalau orang bersemangat layankan la. Sangat bahagia bila dapat jumpa mereka dan bersama-sama.

Meet Zalikha Farhah, dia baru habis test at 10.00pm or something.First skali ayat dia bila jumpa saya "Far~ masih kurus lagi? " errkk... saya bahagia je begini. Looking at my friends semua agak naik badan. Saya pun sama naik jugak lah. hehe

At her college, Donut teached me and Ainul Spanish. ^_^ Berbelit-belit lidah. haha afterall sangat best dapat dengar cerita dia jadi translator bagai.. hehee

Esoknya, Donut (*her name is Nadiah) ada exam TOCIE macam exam English Communication lah. So, kami-kami planned mahu pergi MAHA 2012. Terus tunggu transport yakni bas. Kemudian...Amboi, dalam UPM.. ternampak staff2 plucking rambutans because they had cut the tree. Bestnya, their university is so big macam2 ada.Hmm i think UKM Bangi pun mesti best juga kan ^^..  

Bersesak-sesak selama beberapa jam then sampailah di MAEPS, dan berjimbalah food testing di MAHA 2012.. hehehee Di sana jumpa kak Haziqa Aniyah. selalu berjodoh dengan kak haqizah. Senyum-senyum je tengok kak haqizah dengan ehem-ehem dia. ^^..

En conclusión, el corazón está relajado sin pensar en el proyecto final.

Mucho gracias mi amigos ^_^



Hasta lavista ~
La Dolce Farhana :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dear rabbits,



Dear rabbits,

Thank you , thank you, thank you very much for all your contribution in my final year project/which we called thesis.

From you i learned many things..

How it is very hard and stressful situation in getting your blood by piercing your vein, *luckily i can tolerate with you very well. Hmm.. thinking after this i'll be capable becoming a nurse who usually taking human blood from a vein for test sampling ^_^ then kesian human tu. hahaha :D

How u are the one who hear all my complaint, grievance and happiness for this 6 months.. Rabbits dah pandai call me kakak. However, it is something that i dont know. hehehe
Sometimes, the tears fell down because we have to take your blood by lots of harshful way. 
*almaklum kami budak baru belajar. 
Sometimes, i wonder whether can i hear all your sadness..
If you are hungry can i hear you shout to me?
Because we always late giving u food and drinks sampai satu masa you jadi garang kan2 betul tak?? i tahu rabbits we are all ciptaan-Nya.
If you are sick also we couldn't know ;'(
Cuma kami tahu kamu lemah dan tak melawan bila masuk straining box.
But, afterall you are adapting with it.. Thank you ! 

Now, one of you had been sacrificed. i have no heart to do that to you. Waiting others to take action. 
It's time to finishing my manuscript. Mudah-mudahan ada jalan-Nya.. InsyaALLAH :')




{azkiya}

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ulysses

Ulysses

 
by Lord Alfred Tennyson

It little profits that an idle king,
By this still hearth, among these barren crags,
Matched with an aged wife, I mete and dole
Unequal laws unto a savage race,
That hoard, and sleep, and feed, and know not me.
I cannot rest from travel; I will drink
Life to the lees. All times I have enjoyed
Greatly, have suffered greatly, both with those
That loved me, and alone; on shore, and when
Through scudding drifts the rainy Hyades
Vext the dim sea. I am become a name;
For always roaming with a hungry heart
Much have I seen and known--cities of men
And manners, climates, councils, governments,
Myself not least, but honored of them all,--
And drunk delight of battle with my peers,
Far on the ringing plains of windy Troy.
I am a part of all that I have met;
Yet all experience is an arch wherethrough
Gleams that untraveled world whose margin fades
For ever and for ever when I move.
How dull it is to pause, to make an end,
To rust unburnished, not to shine in use!
As though to breathe were life! Life piled on life
Were all too little, and of one to me
Little remains; but every hour is saved
From that eternal silence, something more,
A bringer of new things; and vile it were
For some three suns to store and hoard myself,
And this gray spirit yearning in desire
To follow knowledge like a sinking star,
Beyond the utmost bound of human thought.
   This is my son, mine own Telemachus,
To whom I leave the scepter and the isle,
Well-loved of me, discerning to fulfill
This labor, by slow prudence to make mild
A rugged people, and through soft degrees
Subdue them to the useful and the good.
Most blameless is he, centered in the sphere
Of common duties, decent not to fail
In offices of tenderness, and pay
Meet adoration to my household gods,
When I am gone. He works his work, I mine.
   There lies the port; the vessel puffs her sail;
There gloom the dark, broad seas. My mariners,
Souls that have toiled, and wrought, and thought with me,
That ever with a frolic welcome took
The thunder and the sunshine, and opposed
Free hearts, free foreheads--you and I are old;
Old age hath yet his honor and his toil.
Death closes all; but something ere the end,
Some work of noble note, may yet be done, 
Not unbecoming men that strove with gods.
The lights begin to twinkle from the rocks;
The long day wanes; the slow moon climbs; the deep
Moans round with many voices. Come, my friends,
'Tis not too late to seek a newer world.
Push off, and sitting well in order smite
The sounding furrows; for my purpose holds
To sail beyond the sunset, and the baths
Of all the western stars, until I die.
It may be that the gulfs will wash us down;
It may be we shall touch the Happy Isles,
And see the great Achilles, whom we knew.
Though much is taken, much abides; and though
We are not now that strength which in old days
Moved earth and heaven, that which we are, we are,
One equal temper of heroic hearts,
Made weak by time and fate, but strong in will
To strive, to seek, to find, and not to yield. 


-Skyfall 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Orang? Orang-orang ??? Apakah?

Jangan salahkan orang lain jika kita sendiri yang tak betul

Cara pemikiran orang berbeza, manusia
Even rambut sama hitam, Hati lain-lain

Mulut memang tak pernah henti mempertikaikan
Hati memikir memang tak pernah terlepas benda yang buruk
Everyone have their own perception and have different thinking
That's make the differences
The only way that never differ if only they think that is enough
Enough is enough ! 
Just by thinking that will never make the life differ.
Maybe they will think like that
But, what will be if they think on the other side ?
Hmmm.. but the ability also have their limitations ;'(



>>> PEACE <<<

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Calming day

Assalamualaikum ^^


Hye friends ;') Nowadays seems no time for me to update this blog, 
bz'ing with the lab work lah katakan =.=

But today it's so blissfully happy to be at home leaving all the works.
Know what? mama and ayah's house renovation has been completed.
So, i will get my new pinky room~ yeye (^^v)

Btw, wished me luck in passing through this final year. 
Insyaallah, will be more stronger and matured. 


matured enough? haha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

shopping for the family ;)

Assalamualaikum w.b.t :)



Hari ini sangat happy sebab hajat dah tercapai. Akhirnya dapat juga kumpulkan duit simpanan untuk belikan baju untuk ayah & mama, dan juga Cik Puk tersayang sebab sudi buatkan baju cantik2 untuk anak sedara dia yang menggedik je ni. 

Pegi pilih dengan safiah kemudian dia cakap "safi nak dapat anak sedara macam far jugak lah. bestnya XD"

Total cost byk juga. Tapi budi mereka lagi tak terbandingkan. Sementara ada masa suka saya nak membahagiakan orang tersayang <3



Italian Silk untuk mama (sedap kain ni cantik dan kualiti pon sangat bagus)
 dan t-shirt untuk ayah (amek 3 helai coz mama kata along belikanlah lebih2 sikit untuk ayah)





Love,

along

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

brothers





maaf raya haji kakak tak balik. hope got to see uolls soon :) rindu !

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Somehow

 


The one i really want you to know. . .




Kasih yakinlah kepada dirimu

Sayang dan cinta ku pun hanya untuk mu

Dan takkan berubah untuk selamanya

Cintaku padamu

#tanpamu NurkasihTM






how can i move on without u?
tell me so that i don't look back afterwards 
but the heart still missing u.. 




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Compatible

Assalamualaikum :)



Compatibility comes through the years we have been together friends :D





Thank You Girls

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

22-20

Assalamualaikum :)


Today officially start my 4th year.. hopefully i'll be grade after this one year time.. Aminn
Harap dapat bertahan dgn tmpt tinggal yg ada sekarang.. 
walau sederhana mudah-mudahan kami semua dapat saling membantu.
Ya allah.. betapa aku sgt  bersyukur dengan nikmat ini :)

 Bubui. 

[azkiya]

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

aku

mungkin aku tak tahu

mungkin aku takkan faham
tapi sekurang-kurangnya aku berusaha
mungkin aku lemah
mungkin aku tak pandai
tapi aku hanyalah diri aku



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

‘Kita dah lama tak nampak muka mak’





‘Kita dah lama tak nampak muka mak’, rintih seorang ibu kepada adik bongsunya yang juga merupakan mamaku. Kamu fikir mengapa sepupuku berkata begitu?

Kesihatan, kebahagiaan, kejayaan, baik dan buruk sesuatu itu semuanya datang dari ALLAH..

Dan kesihatan yang datang sebelum sakit adalah suatu nikmat patut kita hargai. Kesihatan adalah faktor utama sebuah kehidupan.

Dulu, sepupuku seorang yang sangat ceria, peramah, cepat mesra dan juga sangat kelakar orangnya. Tetapi kini tidak dapat aku bayangkan berapa banyak air matanya jatuh ke bumi di kala malam melabuhkan tirainya. Kanser otak yang dihadapinya telah menyerang bahagian mata dan menyebabkan deria pengelihatannya berkurang.

Tidak pernah langsung aku sangkakan kakak sepupu yang aku sayang menghidapi penyakit itu. Setiap kali balik kampung pasti kami bergurau senda, aku senang dengan gelak tawanya.

Sebak dada memikirkan, tapi semangat harus kuat. Kemudian.. terlintas pula difikiran akan kain putih yang meliputi arwah embah yang kucintai. Waktu itu, aku masih kecil dan langsung tidak mengerti apakah erti semua ini. Arwah embah meninggal disebabkan barah payudara. Aku sentiasa dokan rohnya dicucuri rahmat.Al-fatihah..

Dan buat sepupuku, Ya Allah..Kau hilangkanlah segala dukanya, sinarkanlah kegembiraan buat dia sentiasa. Jika pasti ada hayatnya Kau panjangkanlah. Sesungguhnya kami semua sangat menyayanginya. Ya Allah..
Semoga kak ina sentiasa selamat dalam lindunganMu Ya Allah..

Dia juga sedang menjalani rawatan di hospital dan tidak ketinggalan juga kaedah rawatan tradisional Islam. Segala yang datang adalah dari Engkau dan Engkaulah Maha Penyembuh segala penyakit yang tiada penawarnya. Aminn..

Sesungguhnya kesihatan itu bukan sentiasa milik kita

Sesungguhnya kebahagiaan itu tidak selalunya indah

Sesungguhnya kejujuran itu bukan selalunya berpihak pada kita

Dan sesungguhnya keikhlasan itu tidak selalunya dihargai

Tetapi syukur ke atas setiap yang kita hadapi adalah nikmat yang sentiasa kita perolehi dariNya


Ya Allah, sesungguhnya aku amat bersyukur dengan nikmat Ramadhan kali ini.

Terima kasih Allah..









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

will be more of it ^^ salam ramadhan.~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:)


Relief after making a new web.. so post kat blog, sbb tengah rindu kawan2 saya.. Internship placement saya dekat dengan kg halaman.. Nasib baik lecturer dah approve awal2.. alhamdulillah.. hehee Dekat dengan family rasa bahagia sangat.. :)

That's all.. G'nite <3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

will, won't and don't

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cantiknya

Memori paling manis bg saya masa dinner with dental student at kl tower. huhu nasib lah kau ;)


ainul is my schoolmate ever after <3 syg ainul ketat2 ;)

ini bukan apa yg kami makan 

mereka pakai yokata, ade juga ala2 ninja n samurai. huhu



the night view from kl tower was so awsome ;) alhamdulillah dapat juga merasa
 ainul belanja  :) thanx dear

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Insan

Assalmualaikum ;)


Selamat Pagi.. Sihat harini? Alhamdulillah. Syukur tu penting .. Mungkin kadang2 kita terlupa jadi tak salah saling mengingatkan bukan ? *mood bersyarah pulekk :P


Kamu sedih?? Kenapa ye..
Kadang-kadang ada satu masa satu hari satu minggu hati rasa resah gelisah gundah gulana.. huhuhuu 
Mungkin Tuhan sedang menguji kamu.. 
Insyaallah Kuatkan diri kamu Far. Farhana kan anak yang baik ;') he he


Actually wanna share Lagu Maher Zain.. InsyaAllah lyrics ni selalu memberi semangat pada saya tatkala hati sangat down. 
Mungkin ia dapat membantu kawan-kawan juga :')



'Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way'




Mungkin saya tak pandai nak berkongsi hadis atau ayat2 yang lebih baik..
Hanya picisan indah dari lagu ini yang mampu saya share.. Huhuu

Entah kenapa..Saya tak minat nasyid.. Mungkin kamu boleh tolong saya share lagu2 yang best?? Ada juga ambil dari rakan tapi tak terdengar sampai sekarang and lastly delete lah file Nasyid tu..

Kawan2 ada suggestion lagu2 artis lain macam Mazer Zain ni tak?? Boleh share dengan saya? ;')


Saya harap sangat dapat PASS exam kali ni..Semoga Tuhan,dan org2 terdekat sentiasa ada dengan saya.. Thesis pun saya terpaksa hold dulu.. Mudah2han segalanya dipermudahkan..

Sehingga waktu itu sampai Bersabarlah Far. Sebulan je lagi~~ 

Bubuiii ;D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

the willingness

Assalamualaikum w.b.t :)

Sihat kamu-kamu sekalian?? * kamu la yg sedang baca post ni. he he

Hari ini last class 3rd year.. tapi rasa masih tertinggal lagi beberapa kerja yg 

belum terlangsai.. haha last class adalah workshop cytotoxic drug..

Dan... tetengah lecture tetibe berangan nak jadi pioneer buat generic cancer 

drug .. ha ha ha saya mmg la macam ni... byk berfikir luar tabii.. masa class 

pharmacognosy pulak berangan nak buat ubat-ubatan herba.. :P 

Hmmm..kesahihan angan-angan saya ni tak pasti sampai ke mana ~ he he

Ok ok... no more kerepek.. 

After class tadi pergi mencari benang bulu.. Benang bulu untuk ape? untuk 

mengaitla... Penat juga mencari, pergi round satu plaza Tar, n plaza GM tue.. 

Last2 ade je kat ceruk tepi, kedai alatan menjahit!!!! *mata helang aku dapat 

gak spot kedai tu.huk3 T_T Kalau tidak sedih la saya :P 

Okeh..niat ada.. bahan pun dah ada.. Tapi tak boleh start sekarang.. 

Kita start projek after final exams ~ lalala Exam 12-28/6 ni.. 

nak wish gudluck.. 

nak wish gudluck^^


Serius.. saya tak tahu lah nak buat apa lepas ni. Will survive ~ huk3

VCO pon baru dapat tadi. Tue tue yang tepi tue

Hmmm...lately muka byk pimples :'( ~~





Alhamdulillah ada rezeki kan. Boleh lah beli packet benang banyak sikit.

 Tahan lama.



Mama kata.. org skrg dah tak mengait lagi la along.. hmm ye ke??.. 

nak buat macam mana.. teringin jugak nak buat sesuatu kan..

Harap menjadik :P











Last but not least ..Far jangan lupe LI n fyp kamu~ lalalala 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Token kebahagiaan



Assalamualaikum

Weekend dihabiskan bersama family.. Kali ni kakak melayan ilyas buat makanan ni. Hari tu Yas tak balik kan masa kakak balik. ^^ 
Haa.. kat bawah ni la makanannya.. *actually buat sushi ni banyak sambil buat sambil masuk mulut.. huhuu

Zikri pon tolong jugak kakak ! :)

Then, last saturday kita satu family pg shopping and balik tu singgah Funfair kat Batu Pahat ni jap. Selama ni tengok je dari jauh.. hi hi

Ada orang merajuk tak nak masuk funfair ni.. Fuhhh penat saya pujuk ! *gaya manje :P Tengok2 zikri hari ni pun bercerita lagi. "Bestnya pegi funfair semalam~~ nanti pegi lagi mama..boleh tak?? "
eheheee Habiis around Rm50 per 6 person. Ok lah

Ijat langkah kanan , masuk gelang kat Bintang kuning tengah tu!! lalalala *terlumpat-lumpat sebentar ketika ini (gaya sopan) weeeee~~

Hahaha..hadiahnya dapatlah mashi maro putih tuee ^^ Ini adik2 saya , nanti kalau dah besar bawak kakak jalan2 pulak~ Ilyas, Ijat, Zikri.

Hepi la sebentar kan. Padahal kalau beli bear tu buat tendang2 je budak2 ni kat rumah :P

Oh, kaki senget bang. Macam awww jek :B



Tadi baru sampai dari KL, bas KKKL tu pergi Penang tapi berhenti di TBS jugak. Aku punya lah risau takut terlepas.. kang sampai Penang aku balik la KL semula sorang2 lagik.. Huuuu

Tanya la Driver bas tu, nasib dye baik. haha Mmg bas ke Penang transit kat TBS dulu, or Melaka..bla bla bla
 "lagi berapa tahun belajar dik?"
"Setahun setengah lagi."
"Sekejap je tue abang kerja ni pun tengok2 dah sebulan.Sekejap lagi kerja la kamu. Mmg tak sedar pun"
.....
Hai lah masa mmg berlalu dengan cepat kalau dah besar ni.. masa juga banyak mengajar aku erti berdikari.. Pain tak balik sekali dengan aku, plan lain. Takpelah. Janji hepi :)


Sehingga berjumpa lagi :D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Those feelings

In The Name of Allah




Those days being in the hospital really thaught me a lots of things.. 

The responsibility

The confidence

The emphaty

and also

the feeling that i want to protect my family so much..

sebenarnya saya masih dalam phase adaption with hosp environment.. 

Insyaallah with times it will be okay.. 




*besok dapat rabbit yang comel sebab nak guna darah untuk final project.
Rabbit, rabbit.. pliz be kind to the member groups ok.. jangan berak banyak2 :D haha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PHARMACY AWARENESS UKM 2012

Morning olls and assalamualaikum ;)

Last week pharmacy students had a pharmacy awereness programme organised by 4th year plus us(3rd yr) were there to help. he he

This programme take two days 28 and 29 april at Aeon Pharmacy Wellness Setiawangsa.. Hmm.. next year nak buat kat mana pulak ye? 

Overall response from the public quite satisfied. Thank you for giving us supports and make this programme enjoyable. :D


Shift change from morning till midnite. eh silap till 9pm

Ah.. u won this game ! :P

I paling suka part ni. hew hew last2 saya take part dgn budak2 ni. ke ke T_T 

happy family.. although it's just a game but they have gained of the knowledge. ^^

ha ha :P

Kak mun kita memberi pengetahuan tentang registered medicine.

Start shif kat sini sangat malu2. kuang3

Senior yang bersemangat !



Meeoow2 dengan kak Azie. :P nak ajak p beli makanan lapoo

Yiiihaaa~ yeh2 yeh2 adik ! u got i right :D

There also registered pharmacist  at the back in case the visitors wanna know some information about their health condition. *Yang ini bukan belum reg pharm lagiiii XD

Diabetes

Ini akak angkat titew ~ :P

Baby tu nak ngorat kakak2 cun niey.. hu hu comel sgt ^^


Jum meriahkan pesta buku pwtc harini ! lalalala



~ Happy Labour Day friends ~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vaccine injection dose 1

Assalamualaikum ...


Today first dose for Twinnrix (Hep A/ Hep B) on this vaccination day.. 

I think it is not that scary to get injection at this age ^^ hmm..but still felt the lenguh-lenguh :P 

HUHu.. mama said i already get Hep B injection during my childhood, but the screening result non-reactive +.+

Look at this slip.. If we already have antibody agianst Hep A usually, it will show reactive and how much the value. Also if already get Hep B injection during secondary school so just need booster on that. It will show in the Note provided =)



For the sake of my children i took both Hep A and Hep B.. Usually Hep A is uncommon to infect us but as this is twin injection (1 vial only 3x) so, better take it . But will got 3 dose on it and total cost around RM 300 + screening. hmmm

Remember tak this card?? huhu.. sebab dulu time kecil2 selalu buka2 mama punya kad2 adik2 yang masih baby lagi. The colour of this card is just the same.
Sorry the pix little bit bluurryy mluuryy.. nak makan slurrpy lah ^^ nak makan chicken chop, lasagnea, chocotop.. wah sedapnya~ lately ni desire nak makan western meluap2. he he he dah lama tak memanjakan pewut titew. :P  *makanan lah pulak

Last but not least.. i stumble on this phrase..

Rasa rindu itu memang hadir tanpa dipinta. Kadang kala, tertanya kenapa rasa itu hadir pada jiwa yang kecil ini. Tidak dapat disentuh. Hanya dapat dirasai.

Namun itulah rindu. Anugerah dari ALLAh Ta'ala. 
Dan benar rindu itu datang dari Dia, tapi harus dikawal rindu itu dituju pada siapa~


Tautan Hati

Not in so much mood into study.... huaaa


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

a short break

Assalamualaikum =)

malas nak bercerita just pic enough kan.. 


taking from my fren instagram..hmpphhh me simpan duit je lah. skrg mama kata along kne bayar zakat sendiri tahun ni. huk3 alhamdulillah


just ignore my big face ok



pic ni taley beso


Saktians heritance

almost all chinesse get dean list award..bila malay nak naik ni!!!! ;'( saya mmg takda harapan lar. . .

great job guys n girls! k bai. salam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Red velvet ..

Assalamualaikum ..

1st trial red velvet cake
but this family doesn't like cake so much
it must be good if i have lots of girl siblings. . . 

The recipe was taken on internet but this one i took my friend punya because it's use less sugar.

For anyone do have diabetes family history watchout ya ! :D (esp me)
Don't eat too much cake and sugar base foods and drinks okay
Take care of your health
Because as we grow the body also aged 
Last but not least
The choice depends on you.

(Apekehal membebel macam nenek pulak ni)




Akhirnya menjadi santapan tetamu yang datang. Kebetulan Mak Long and Pak Long  datang melihat progressing rumah baru mama n ayah =)

Ade macam murtabak daging ke? Makcik aku neh complain=.=


Okay~ The colour is too red, next time kita buat lagi eh bagi colour pale sikit and guna cheese paling sedap (and mama pun dah ngeri tgok saya galak buat makanan ntah ape2 ;P)


Just completing may day :D




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SUSHI KING erkk :D

Assalamualaikum =)


Semoga kawan2 sihat selalu, dalam masa satu hari macam2 berlaku kan.. Hari Pertabalan Yang Dipertuan Agong pun  hari ni, sbb tu hari ni off day .. hehee berlagak macam org bz giler dapat cuti kerja.. ehehee Di dalam kita gembira gelak ketawa beramah mesra nun di Aceh dan kawasan yg mengalami gegaran tu pasti berada dalam keresahan memikirkan amaran tsunami.. Berdoalah kita bersama ye .. 

Oh ^^ hari ni saya buat makizushi ~ yeay ! Buat guna bahan2 yang ade jer. hihii tak plan pun nak buat sushi.. memandangkan semalam jumpa timun jepun time shopping tup tup blink blink keluar lampu idea di kepala planned nak buat sushi!! he he he

Mama pun layankan je saya :P Buat nasi kepal dengan Zikri ~ Habis satu meja dengan bahan-bahan.. Oh,mahu tahu resepinya ke?? Hmm..
Actually buat biasa2 je asalkan jadi. sedap . boleh makan. dan disukai ramai. he he he

Bahan2 :

Tak jumpa cari pun beras jepun..oleh kerana tengah bercuti di kg, so pulun je guna bahan yg ade..

Beras jepun @ Beras pulut + beras biasa sedikit pun boleh ikut sesedap rasa
Kalau nak lemak gantikan air dengan fullcream milk beberapa cawan (jangan byk sgt nanti muak)
Garam 1/2 sudu
Gula 1 sudu
Cuka jepun @ perahan limau(saya guna ini sbb bahan dah ada)
Telur
Crab stick
Timun Jepun
Nori @ edible seaweed species *whut?? hihihi sumber en. Google 
*Tambahan bahan terpulang pada pembuat ;)

Cara-cara :

1. Masak nasi sushi (masak nasi macam biasa je takyah risau risau sasau pulak nak masak nasi sushi je kan. ha ha ha ) AWAS!! jangan terlebih air nanti mam bubur lah jawabnya =.= tak dapek nak buat suhsi kang. Ala korunk kan teror masak nasi kan3. :D

2. Setelah masak tambahkan perahan limau, gula, garam secukup rasa.

3. Okey, cik kiah jum goreng telur tebal2 ^^

4. Lepas tu, cik kiah slice timun jepun pencetus idea. Kerat timun tadi menjadi empat. ok ok empat ok bia bila makan nanti rasalah timun tu. jangan kedek lak kerat sepuloh ke. Contoh :P

5. Crab stick rebus rebus rebus je. senangkan senangkan ~

6. Put all things dekat roll mat (tak wajib ada) buat atas plastic yang memudahkan anda untuk mengulung pun okay =)

7. Opps.. susun elok2 ye.. lapisan bawah nori, then nasi sushi, then bahan2 terpilih tadi. Susun susun susun biar senang nak roll jangan lintang pukang pulak kawan-kawan susun. ahahaha korunk kan pandai susun. Chantek2 =)

8. Lepas tu cik kiah kita roll makizushi tadi ketat-ketat yep. Nanti dia jadi bulat dan chantek. hi hi hi

9. Siap!!

10. Makan !! Cara makan ngaaap satu mulut baru sedap~ ehehehehee =.=


Makanya, siaplah makizushi tersedap mengalahkan sushi king!!! uuuuu ;P

hmmm.. tadaaaa!!! 

Oh sangat gumbira nasi kepal saya kan3 ;P


Actually have lots of work.huaa... help help help.. blup blup blup blup.. da lemas sblm balik uni.. he he he *tak paham sudah ;D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS