RSS

healing


assalamualaikum w.b.t 

korang tahu tak macam mana nak healing a wound? erkk...hari ni nak cerita pasal a wound and how to heal it, to cure it or watsoever yang synonim nak bagi the wound heal faster.bhahaha ape aku merepeks ni.

firstly, tahu tak ape itu hand sanitizer??
if seseorang pompuan tu suke bawa hand sanitizer(dan bukan aku), maksudnye dia agak dikatakan seorang yang pembersih.hahaha macam mane tahu? 
kalau lah after lunch or dinner, bau makanan mesti akan melekat di tangan anda kan2? sangat tak selese sebab bau dye tak begitu selesa lah. ;P

kalau pompuan yang terlalu pembersih ni mesti tak suke bau yang kurang selesa walau sedikit pon kan2, maksudnye mesti dia tak suke benda2 bucuklah, benda2 kotorlah,etc. etc...
so, hand sanitizer is a must @ benda wajib bawa. 

dan anda mahu tahu kah, kalau tangan anda luka tapi luka kecillah
jika guna hand sanitizer di tempat itu and rub kan liquid tu di tangan anda.insyaallah the wound will heal faster.

terpulang pada isi kandungan hand sanitizer anda sama ada ia bole act as antiseptic or disinfectant.kalau antiseptic boleh lah nak heal wound tu, sebab function dia  memusnahkan bacteria pada benda hidup.kalau disinfectant memusnahkan bacteria pada benda bukan hidup.so, anda kan benda hidup mamalia berdarah panas lagi, choose antiseptic hand sanitizer lah ye. ok?

oh, tidak dilupakan juga untuk menghindar virus H1N1 yang pernah melanda Malaysia dan rase nye sekarang pun ade lagi.ye tak..hand sanitizer juga penting kerana prinsip hand washing amat digalakkan untuk mengelakkan virus ini melayang ke anda.melayang kah? 

but, still, it takes time ye kawan-kawan..bukanlah secepat kilat.kalau luka sangat besar berdarah-darah tak henti-henti lain cerita.itu lebih memerlukan doctor ye.. =)lalalala
mari kita tengok semula cara-cara basuh tangan dengan betul ye.al-maklum, berapa banyak berkata-kata pun berapa ramai sahaja yang mengamalkannya..ye tak.=)


cuba tengok ini.berapa banyak anda pegang dalam satu hari.if by accident ada wound mesti banyak bacteria akan infect the wound.

                                                                     still. it takes time to heal a wound that can never u imagine it will become a wound someday.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 ice cream for me ;):

ikha farhah ismail said...

cakap pasal nih
ex roommate dulu sangat lah care pasal tangan dia.
terpegang semut pun basuh pakai sabun bersih2
then smpai skrg ikha pun addicted dgn sabun detol ! HEHE

azkiyafarhana said...

ooh, yeker?? gile bersih korang ek..haha,same wif my housemate lah tuh ^^