RSS

Tips kesihatan : Bagaimana mahu sihat dan cergas?


Assalamualaikum.

aku baru dapat majalah i-sihat yang baru je dilanggan tahun lepas untuk januari ni=)
sekarang mahu kongsi dengan kamu-kamu ini 32 tips untuk sentiasa sihat dan cergas!

  1. menetapkan objektif anda. example macam nak turun berat badan berapa ker..
  2. adakan hari membersih dan mengemas almari dan peti sejuk di rumah atau tempat tinggal kamu.
  3. isikan almari atau peti sejuk kamu dengan makanan yang berkhasiat.
  4. mencari teman atau rakan latihan yang mempunyai keinginan yang sama example macam joging tiap hari dengan membe kamu yang mahu kurus jugak.
  5. mendapatkan fakta-fakta yang tepat example tentang cara pemakanan yang tepat itupun kalau kau kisah.
  6. menggunakan jurnal makanan ketika memulakan plan diet itupun kalau kau kisah.
  7. jangan pergi kemana-mana fiesta atau a particular event dalam keadaan lapar, at least isilah perut sedikit sebelum pergi.
  8. daftarkan diri di mana-mana gimnasium yang berdekatan dengan tempat tinggal anda itupun kalau kau kisah.
  9. jangan takut untuk melakukan aktiviti-aktiviti baru example macam tarian ker, boxing ker..lalala
  10. makanan before exercise haruslah ringan dan dapat memberikan tenaga yang diperlukan oleh badan kamu.
  11. makanan after exercise haruslah yang ada protein dan karbohidrat tapi bukan lemak! ;P
  12. sentiasa memastikan beg sukan kemas dan tersedia bagi yang gemar bersukan.
  13. tanya diri kamu : Makan di luar "harus atau tidak?"
  14. jika anda tidak tahu macam nak kuruskan badan ker-upah Pro(pelatih peribadi).
  15. cabar diri sendiri.
  16. minum air yang banyak 8 gelas sehari. bukan air bergula taw!
  17. mendengar tubuh badan anda macam kalau sakit berehatlah.
  18. makanlah dan jangan berlapar.
  19. mengetahui komposisi or percentage fat kamu.mane tahu obese ker.
  20. mempunyai tidur yang cukup adalh penting sebab bila tidur badan anda akan melakukan proses pembaikan.
  21. makan sayur-sayuran.
  22. perhatikan pengambilan garam anda.jangan makan terlalu masin.
  23. tiada lagi tiga hidangan.
  24. dapatkan program untuk membantu kalau nak menguruskan badan.
  25. naik tangga, 'lunges' dan 'squat' adalah jawapan untuk mencantikkan belakang dan punggung anda.
  26. knowledge adalah penting dalam mendapat yang terbaik untuk anda
  27. jangan meggunakan beban berat semasa melakukan senaman perut.perut yang mantap boleh dimiliki dengan berdiet, senaman cardio dan senaman perut.
  28. sentiasa beringat dengan tujuan sebenar. ingatlah "oh, nak diet, tak boleh makan banyak"
  29. menipu? bukanlah perkara yang buruk macam hadiahkan diri kamu dengan favourite food kamu tapi beringatlah.
  30. fleksible dengan membuat warm up dulu before exercise.
  31. ambillah makan serat tinggi atau high fiber example macam buah-buahan, sayur,ubi, kacang, oat dan cereal.
  32. slow down-slow down beb! jangan makan gelojoh2 sebab kamu mungkin akan makan berlebihan nanti.    


okay^^
 
sketch bi dah lepas =)
after midsem job interview lak, interview olok-olok jah, tapi serius debar gak,lame lagi der.rilek2!
hahaha..itulah bila seorang yang kelam kabut mula berkata-kata ;P

aku kene habiskan study due to my midsem exam february ni^^
doakan aku berjaya dong~
dah la.

lets rolling the scrol~~  
title: main2 time sketch!

name dia hajar.=)

itu aku.huh! camera memang pandai menipu.

aku dan ana.both have same name 'farhana' tapi aku ade gigi taring B-) yaw2 nak jadi vampire berlakon dengan edward cullen lah.hahaha

muahaha..aku yang suruh ana buat gaya ini.hak2 kalau ana tahu, mahu tak kene plagkong.

aku dan zuraidah.poyo je.



ni name pendek zue =)kalau A, A lah kate die;P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 ice cream for me ;):

Rawat Doa said...

Di samping mengikuti dan mengamalkan kaedah pemakanan dan senaman yang betul, solat juga berperanan untuk menyihatkan badan kita, insya Allah