RSS

Sambal belacan dan pokok sambung nyawa.

Assalamualaikum w.b.t ;)

Korang selalu kalau makan berselera tak? hahaha ape punya soalan kah? Actually nana nak cerita yang family nana kalau dah asyik2 makan makanan yang sama je sampai dah rase payau dah tekak nak makan.hehehee
Tapi, kalau sambal belacan punya pasal makan ape2 je jadi berselera giler kami , sambil tambah2 lagi nasi tu.
Bukan hidangan yang mewah pun, just sambal belacan + ikan goreng + sayur bayam masak bening. Simple je en, dulu nana tak sentuh pun woo sambal belacan nih, dah besar2 ni baru ku tahu sooodap rupanya ;)

jum layan pic takde keje nana ni . hua3 ;P
ni lah bahan2 nya tuan2 puan2..kekeke kena tumis dulu taw.macamla korang tak taw en ;P

ni paling penting untuk jadikan sampai korang rase nak tambah2 lagi nasi makan dgn sambal belacan tu taw. ;) erkk, ni limau kasturi. actually kan nana selalu konpius limau kasturi ni, dgn limau nipis dgn limau purut. XD kalau nak tahu byk sgt benda yg ditanam keliling rumah ni.hehehee

sambal belacan dah siap ! bole makan ngan ikan goreng n sayur bening ;)
                                                    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Semalam, nana rebus air daun ni, mama kate daun sambung nyawa ??? tapi nana google cam lain macam je rupanya ??? hayyoo~ tak tahu la. XD Ini sebab nenek bagitahu.kui3
Mama buat ubat darah tinggi or high blood pressure. keh3 Air rebusan daun sambung nyawa ni jugak bole je nak sapu kat mane2 kat badan korang bole bagi hilang jerawat2 kat badan , atau segala masalah kegatalan.
Dikategorikan dalam tumbuhan herba.

p/s : nana rase bukan daun sambung nyawa. wuwuwuu =_=

nana rebus pastu mama minum suku air rebusan daun ni aka mama minum chlorophyll daun ni.hua3 =_=


*pssttt..nana tak tahu la mama ni main minum je ntah ape2. takut gak =_=

By,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 ice cream for me ;):

Areda said...

yuuummmm...yummmm....sodappppnyer...sy pun suka sambal blacan....(^__^)...

azkiya farhana said...

buat betul2 naik selera..hehe ;)

nurpiska said...

sambal blacan mmng top:)

Cikya said...

budu lagi suka..
sambal pedasss...
hehe

azkiya farhana said...

hehehe..makanan org johor maklumlah ;)budu pun ok jgk ^^