RSS

Tips : jerawat oh jerawat ! syyuuuhh2 ~

assalamualaikum.

salam rabu ;) mesti girls2 yang singgah blog ni nak tahu kan pasal acne ni? oh lets we call it as acne eh.kalau "jerawat" nana rase cam satu perkataan tidak wajib keluar dari mulut.haha XD
bukan ape, korang pernah tak ? if korang duk sibuk2 cakap, "eh, minah ade jerawat kat muke kau, selama ni licin nak mampus" hehee and next-next day pulak, muke korang mmg sure punyalah tumbuh jerawat sebab tegur jerawat minah baru tumbuh tadi.haha so say no no no to jerawat.. :P

sumber yg nana bace ni ambil dari sini >>> acneway.com

jomm kita tengok macam mane nak hilangkan jerawat ni, mungkin tak hilang sepenuhnya tapi berkuranglah sikit ;) most ade yg dah tahu and kalau ade yang baru nak mencuba selamat mencuba..kalau korang ade girl sibling lagi best woh bole main sapu2 kat muke adik2 or kakak2 korang. makin close gitu. yaww2~ kalau yg duk hostel ke bole la main sapu2 kat muke kawan korang lak en. XD ok2 .
jom bace sini and nana da simplify dah jadi macam ni >>

# 1 ~ Hilangkan jerawat halus.

 > Seringkali jerawat halus ini menganggu fikiran kita. Walaupun tidak kelihatan jelas namun kulit muka masih menggerutu. Untuk mangatasi masalah ini ambil dua sudu tepung ubi. Kemudian dicampurkan dengan air asam jawa. Biar kelihatan pekat. Simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam. Sebelum tidur pakai sebagai mask/topeng.

> Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.


# 2 ~ Hilangkan jerawat batu/besar.

> Ambil telur putih sahaja , masukan telur putih dalam bekas kecil. Ambil Kapas, dan ambil cebisan kapas kecil, sapukan telur itu di kapas. Letakkan di jerawat itu, sebolehnya lakukan cara itu sebelum tidur. Hasilnya, jerawat itu akan melekat di kapas itu.

> Ambil tomato n sapukan di wajah anda. Biarkan kering selama 15 minit. Kemudian basuh muka dengan air suam.

# 3 ~ Hilangkan kulit muka berminyak.

Ni care paling senang parut epal hingga halus dan sapukan pada muka. Biarkan selama 15 minit selepas itu cucilah dengan air suam. Lakukanlah tiga kali seminggu.



Masa kat UiTM dulu..ish2..ini rahsia kerajaan aw.haha nana and kawan2 nana gunakan tips # 2 tuh.huhu kawan nana yg beritahu sebab dah dekat nak dinner ;P kalau tak gerenti malas nak mencantik-cantik ni.haha XD  jadi fair n lovely gitu muke nana time dinner uh. and thats the first dinner by dak2 science foundation ^^




nak yang coklat ke yg kuning ? haha kuning2 tamao sebut ma sekarang.ayyoo~




                                                                           


                                                                         



* teringin nak makan abc coklat..wuwuu ;)




By,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 ice cream for me ;):

f. said...

abc coklat?nti ak antarkn.hahah

azkiyafarhana said...

nak!!! tapi ko tipu.bweekk ;P

nurpiska said...

entry yang sngt berguna!:)

saripah selamat said...

bgos gak ade petua cmgni~kalu sa gne oxy jer,kekdg mau kekdg tak >.<

azkiya farhana said...

ni petua zaman tok kaduk.huk3 sekarang zaman moden macam2 ado..msti orang da jarang nak amalkan.tapi kalau nana kadang2 takot nak pakai bahan kimia banyak2 kat muka. XD